Välkommen till Zorbas i Kalmar – Restaurangens historia



dansare.jpg
Med en zorbadans hälsar de tidigare ägarna tillsammans med dagens ägare alla gäster genom åren! Från vänster står Henry Ho och Antony Huang, i mitten bröderna Costa och Demo Athanasiadis och till höger George Kalcidis och Matheus Theodoridis som startade Zorbas.

Hösten 1982 startade Matheus Theodoridis och George Kalcidis
restaurang Zorbas i Kalmar då med gyros som specialitet.

Det som i dag nästan räknas som husmanskost och en naturlig del i mångas vardag
var då helt nytt för kalmarborna. Matheus och George valde att använda grillad
fläskkarré och att kalla det för kebab.
–Men begreppen har ändrats med åren, berättar Matheus för KalmarPosten.
–I dag skiljer man på gyros, som görs på fläskkött, och kebab som görs på nöt eller lamm.
Grundidén är densamma, kött som grillas roterande. Matheus och George drev restaurangen
tillsammans fram till 1987 då Matheus överlät sin del till sin kompanjon.

George sålde 1990-1991 till bröderna Demooch Costa Athanasiadis. Idag arbetar
George med skolmat i Oskarshamn. Bröderna Demo och Costa gjorde om den
grekiska tavernan till en ambitiös grekisk restaurang med fullständiga rättigheter.
–Vi arbetade hårt. Min bror hade drillats i matlagning av Josef Weichl, som på den tiden
ägde Calmar Hamnkrog.
–Det var trevliga år men det var slitigt, berättar Costa som i dag driver en spelbutik
på Kaggensgatan. Demo arbetar fortfarande inom restaurangbranschen som köksmästare.

Hösten 2000 sålde bröderna till Henry Ho och Antony Huang, ägarna till dagens Zorbas,
som numera är känd för sin överdådiga buffé. Hela restaurangen förnyades nyligen då
fastighetsägaren Tegnanders och ägarna till Zorbas lät bygga om allt från grunden.

–Satsningen på bufféer har varit lyckosam, berättar Henry Ho och avslöjar att de hela tiden
utvecklar sin buffé och snart lanserar flera nyheter.

Text och bild från KalmarPosten 25 oktober 2012.



Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)