Välkommen till Zorbas i Kalmar – Restaurangens historia
Med en zorbadans hälsar de tidigare ägarna tillsammans med dagens ägare alla gäster genom åren! Från vänster står Henry Ho och Antony Huang, i mitten bröderna Costa och Demo Athanasiadis och till höger George Kalcidis och Matheus Theodoridis som startade Zorbas.
Hösten 1982 startade Matheus Theodoridis och George Kalcidis
restaurang Zorbas i Kalmar då med gyros som specialitet.
Det som i dag nästan räknas som husmanskost och en naturlig del i
mångas vardag var då helt nytt för kalmarborna.
Matheus och George valde att använda grillad
fläskkarré och att kalla det för kebab.
–Men begreppen har ändrats med åren, berättar Matheus för KalmarPosten.
–I dag skiljer man på gyros, som görs på fläskkött, och
kebab som görs på nöt eller lamm.
Grundidén är densamma, kött som grillas roterande.
Matheus och George drev restaurangen tillsammans fram till 1987 då
Matheus överlät sin del till sin kompanjon.
George sålde 1990-1991 till bröderna Demo och Costa Athanasiadis.
Idag arbetar George med skolmat i Oskarshamn. Bröderna Demo
och Costa gjorde om den grekiska tavernan till en ambitiös grekisk
restaurang med fullständiga rättigheter.
–Vi arbetade hårt. Min bror hade drillats i matlagning av
Josef Weichl, som på den tiden ägde Calmar Hamnkrog och
Halltorps Gästgiveri på Öland.
–Det var trevliga år men det var slitigt, berättar Costa.
Hösten 2000 sålde bröderna till Henry Ho och Antony Huang,
ägarna till dagens Zorbas, som numera är känd för sin överdådiga buffé.
–Satsningen på bufféer har varit lyckosam, berättar Henry Ho.
Text och bild från KalmarPosten 25 oktober 2012.